A jeni një "1,5 gojac?", - Të kuptuarit e Jack Scale Stuttering

nga StutteringJack


Në postin tim të fundit, unë vuri në dukje se kur flasim mes nesh për stuttering probleme, ajo është shumë e lehtë për të thënë: "Unë belbëzoj", ose: "Unë belbëzoj", apo, "ai është një person i cili stutters ose Stammers", dhe ne presim që personi tjetër e di saktësisht se çfarë jeni duke biseduar rreth në lidhje me stuttering ashpërsi, por unë bëra pyetjen, nuk dimë se çfarë është duke u biseduar rreth, ose, nuk kemi vetëm të bëjë supozime bazuar në përvojën tonë të vet të asaj belbëzimit apo belbëzim është, nga ajo që kemi parë ose përjetuar vetë. Unë argumentuar se ajo është vonë, dhe se nëse ne i përdorim disa terminologji tjetër kuptohet universalisht përshkrues kur ne përshkruajmë dhe të komentojë në lidhje me belbëzim, atëherë ne nuk kemi asnjë ide se çfarë është duke u përshkruar.

Group of Stutters Ajo që unë jam duke u përpjekur të them këtu është se, termi "stuttering" është aq e gjerë, që ai nuk mund të, në mënyrë të izoluar, do të përdoret për të përshkruar forma të ndryshme të dysfluency folurit. Për shembull, unë mund të them se John është një gojac, dhe Sam është një gojac, dhe Bill dhe Tom janë gjithashtu gagaçë, por janë ata të gjithë përjetojnë të njëjtin fenomen? Përgjigja është të ngjarë të jetë, jo! Stuttering ka edhe një komponent fizike dhe komponent psikologjike, dhe nuk ka ndryshim të madh në shkallën e të dy, nga një person në tjetër.

Në anën fizike, Gjoni mund të ketë disa përsëritje në fjalimin e tij, por jo bllokimin. Në anën psikologjike, ai nuk mund të japë ndonjë mendim për faktin se ai ka një nivel të dysfluency fjalës, dhe nuk shmangur ndonjë situata të folur për shkak të tij. Në anën tjetër, Sam mund të kenë blloqe të rënda dhe të rregullt të folurit. Ai mund të shmangë disa fjalë, dhe zëvendësim të tjerët. Stuttering tij mund të kontrollojë plotësisht të gjitha aspektet e si ai e jeton jetën e tij, si profesionalisht dhe shoqërore. Ne pastaj vijnë tek Bill, dhe ai mund të ketë atë që disa e shohin si një dysfluency theksuar folurit, me një kombinim të repetitions, prolongations dhe disa bllokimin, megjithatë, në anën psikologjike, Sam nuk mund të jenë të shqetësuar në lidhje me atë në të njëjtën shkallë si Bill , në se ajo nuk ndikojnë në mënyrën se si ai jeton jetën e tij në asnjë mënyrë. Së fundi, ne kemi Tom, dhe ai mund të ketë atë që duket, në botën e jashtme, që të ketë asnjë problem me rrjedhshmëri të folurit në të gjitha, por ai ka një frikë të madhe të mundësisë së bllokuar dhe stuttering, dhe si rezultat, ai është shumë të shqetësuar në lidhje me këtë mundësi, kështu që jeton në frikë nga ajo ndodh në një kohë dhe se çfarë do të thotë për të. Të gjitha këto personalitete do të thonë se ata kanë një belbëzim, ose jeni një person i cili stutters, dhe kërkojnë trajtim për stuttering, por në qoftë se ata ishin të gjithë për të dëgjuar se tjetri ishte një gojac, ata mund të marrin vetëm, në mungesë të ndonjë terminologjisë tjetër përshkruese , se të tjerët gjithë stuttering përvojë në të njëjtën mënyrë si themself. Kjo bëhet një problem kur ne po flasim për stuttering në lidhje me se si na ka ndikuar në fusha të ndryshme të jetës sonë, si trajtimet e suksesshme kanë qenë për ne dhe kështu me radhë.

Pra, çfarë është përgjigje? E pra profesioni patologjinë e të folurit ka pranuar se shkalla e belbëzimit duhet të kuptohet kur ofrojnë për të trajtuar një person i cili stutters, dhe si rezultat pyetësorët caktuara janë zhvilluar për të përcaktuar shkallën e belbëzimit, nga të dy një perspektivë fizike dhe psikologjike, dhe dy nga pyetësorët më të përdorura janë testi oases dhe testi WASSP, megjithatë, këto janë vetëm të dobishme për një analizë të plotë akademike e problemit e jo për një metodë e shpejtë dhe të vetëvlerësimit qartë që do të përdoret në bisedë të rastit, ku të kuptuarit i shkallës është e nevojshme.

Pra, çfarë është një metodë e shpejtë dhe të vetë të dukshme? Pra ka në thelb dy aspekte kryesore për stuttering ashpërsi. E para është ashpërsia e shkallës fizike të dysfluency fjalës, dhe e dyta është ashpërsia e affectation psikologjik mbi individin, si rezultat i dysfluency folurit. Tani në grupin belbëzimit mbështetës që unë koordinojnë, dhe qarqet që unë lëvizin në, ne kemi për shumë vite, e përdorur atë që të tjerët e quajnë tani, e "Stuttering Jack Scale". Ne u japim simptomet fizike një vlerësim të shpejtë nga 1 në 5, ku 1 është belbëzimet butë përsëritura dhe / ose bllokimi i butë fjalim, ndërsa 5 është bllokuar rënda dhe të shpeshta. 2, 3 dhe 4 janë gradë në mes. Tani në të njëjtën mënyrë, ne gjithashtu të japë simptomat psikologjike një vlerësim të shpejtë të 1 në 5, ku 1 është kur personi e sheh dysfluency folurit si shumë e një acarim, apo shqetësim, se një çështje madhore, ndërsa 5, është e lidhur me fobi sociale, sulmet e panikut dhe ankthit ekstrem përreth simptome fizike.

Deri sa nuk kemi përdorim kjo? E pra, kur flasim për një person që stutters, ne do të themi, John është një "1,1 gojac", apo Sam është një "5,5 gojac". Numri i parë ka të bëjë me shkallën e simptomë fizike, ndërsa numri i dytë i referohet shkallës së affectation psikologjike. Ne mund të përshkruajnë Bill si një "5,1 gojac", ndërsa Tom do të jetë një "1,5 gojac". Ne mund të zgjedhin për ton vlerësimet tona vetë thjeshta lart ose poshtë pak, në varësi se si shumë njerëz të tjerë që kemi parë ose takuar që belbëzojnë, duke thënë, unë jam një "4,2 gojac", dhe kështu me radhë. Njerëzit që unë shoqërojnë me, dhe flasin për të, të gjithë e kuptojnë qartë se kur them "po, por ai është një gojac 1,1", ne të gjithë e dimë menjëherë se personi ka një belbëzim butë, por nuk e le merak stuttering atë, dhe e sheh atë si një një shqetësim apo acarim. Ne themi, në qoftë se është rasti, atëherë ai mund të bëjë më mirë me një CBT apo një lloj Neurosemantic të trajtimit, në krahasim me një qasje intensiv rrjedhshmëri formësimin. Nëse dikush thotë: "Jo, ai është një" 5,5 gojac ", atëherë ne e dimë se kjo gojac ka një problem të vërtetë, dhe se menjëherë dhe thjesht do të shpjegojë shumë sjelljen e tij. Ne menjëherë do të fillojnë të mendojnë në lidhje me trajtime të tjera që do të jenë të ndryshme për çfarë ", 1,1 gojac", mund të drejtohet më mirë për të, dhe kështu me radhë. E gjithë kjo është më mirë se duke thënë: "Unë jam një gojac, por unë vetëm të merrni më me jetën time, Pse nuk ju", ose: "Unë jam një gojac dhe unë nuk mund të gjeni ndonjë trajtim për të ndihmuar mua dhe tim Jeta është vetëm një rrëmujë, pse nuk është juaji ". Duke përdorur "Stuttering Jack Scale", dikush mund të përshkruhet më mirë si, një "3,1 gojac", dhe tjetri është përshkruar më mirë si, një "5.4 gojac".

Tani metoda ime e vogël nuk zëvendëson metodat e plotë e vlerësimit klinik të përmendura më lart, që duhet të ndërmerren para se ndonjë trajtimi është administruar për një person i cili stutters, dhe kjo nuk është duke u përpjekur të uzurpojë përdorimin e më shumë termave teknike dhe profesionale. Kjo është vetëm një, mënyrë, "ashpër dhe të gatshëm" të qartësuar një personi tjetër se çfarë është duke u përmendur, kur flasim për një individ, i cili ka një problem dysfluency fjalim. Ajo mund të përdoret nga profesionist dhe konsumit ashtu si një terminologji të thjeshtë universale për të vënë personin tjetër ", në park topin", duke iu referuar asaj që është përshkruar si, belbëzimit, në individë të ndryshëm.

A kam nevojë për një përshkrim më të qartë të asaj që është i referohet nga 1, 2, 3, dhe 5 në të dy grupimet? E pra ndoshta po, por kjo do të shërbejë vetëm për të ngatërruar dhe të jetë një burim i debatit. Një duhet të jetë e qartë se çfarë një 1 krahasohet me një 5, në çdo klasifikim, dhe si për atë që është një 2, 3 ose një 4, me të vërtetë nuk ka rëndësi, pasi mesazhi kërkuar ka kaluar së bashku në një shkallë të mjaftueshme, për qëllimet e biseda e rastësishme, që kanë nevojë për referencë në shkallën e belbëzimit.

Pra, ju e dini ndonjë "5,5, gagaçë"? Si për një "1,5 gojac", (i cili bie në kategorinë e një "të fshehtë"). A jeni një "1,1 gojac"? Pastaj ndoshta të gjithë ju duhet të bëni është të riformuar botën që ju shihni para jush, të bëjë një grimë e zbulimit, dhe disa stuttering vullnetare, dhe të merrni më me jetën tuaj. Nëse ju jeni një "5,5 gojac", atëherë ju duhet të regjistroheni për RSS feed tim, sepse ne kemi shumë më tepër për të ndarë me njëri-tjetrin në këtë blog. Sepse unë jam një "0,0 gojac, dhe, një gojac 5,5", të gjitha mbështjellë në një, por kjo është temë për një tjetër blog post këtu. Nëse keni ndërmend të lexoni të gjitha bloget e mia, ose më ndiqni në Twitter, Facebook etj, ju lutem bëhen të njohur me këtë sistem të thjeshtë në mënyrë që bisedat tona janë më kuptimplotë. Në kohë të thotë, unë ju ftoj për të komentuar mbi këtë post për qëndrueshmërinë e "Stuttering Jack Scale", dhe ku ju besoni se ju uleni në shkallë.

Komente:

 • http://jasonretherford.wordpress.com Jason

  Stuttering Jack,

  Unë jam 31 vjeç, dhe kanë qenë stuttering gjithë jetën time (ose të paktën për aq kohë sa unë mund të kujtoj duke folur). Janar të këtij viti, kam mësuar për herë të parë që belbëzimi është konsideruar të jetë një aftësi të kufizuar ....

  Unë jam një ministër të rinjtë, unë bëj një jetë me fjalët e mia para adoleshencë, prindërve të tyre dhe të gjithë kishës. Kështu që, unë ndihem shumë të përbashkëta me Moisiun dhe shpinë me radhë debati me Perëndinë në Eksodit. Ne nuk jemi të thënë se çfarë Fjalimi i Moisiut pengesë ishte, por unë doja të mendoj se Moisiu stuttered shumë, dhe apparantly ajo prekur atë emocionalisht, kështu që unë do të vendos atë si një 3, 4 varg në fillim të udhëheqjes së tij si Çliruesi i Izraelit. Tani, unë shkruaj të gjithë që të them edhe këtë, unë isha në një konferencë në janar për ministrat rinore, i ulur në një klasë për të shërbyer për fëmijët me nevoja të veçanta, dhe Mbeta pa fjalë kur njëri nga aftësi të kufizuara të përmendura u stuttering.

  Ndjeva si për herë të parë unë pashë veten time ndryshe. Unë kam ndjerë gjithmonë të ndryshme, madje edhe për turp të kërkohet për të folur, dhe gjithmonë i vetëdijshëm për blloqe e fjalëve të mia, dhe dysfluency folurit. Unë kisha përgjigje, por ishte pak e rënduar. Mësuesit e mi, prindërit, të afërmit, nuk trajtohen më ndryshe. Sigurisht shokët e mi ishin mizore. Në klasën e shkollës sidomos, unë dukej si Porky Pig dhe foli si ai.

  Unë vetëm kam filluar të bëjë disa lexim private në stuttering dhe mbijetuar me stuttering. Faqja juaj e internetit dhe blog ka qenë e dobishme, pasi ka "stuttering mua."

  Unë nuk kam frikë të flasin në publik, por kanë blloqe të dukshme të folurit dhe dysfluency, kështu që unë do të vendos veten time diku rreth 3, 3. Megjithatë, kur unë jam veçanërisht i shqetësuar, unë do të shtoja se numri im i dytë rritet në një 4, si unë kanë në situata të caktuara qenë kaq i çmendur në veten time për të mos qenë në gjendje të komunikojnë në mënyrë të qartë.

  Going back to vetëm të mësuarit se unë kam një "aftësi të kufizuara" I përdorur për të mendoj se nuk ishte diçka e gabuar me mua. Unë kam ndjerë gjithmonë të ndryshme. Por, tani ajo që unë kam mësuar gjatë këtij viti, unë nuk jam duke parë veten aq shumë sa të qenë i mangët, por si një njeri që ka qenë duke i dhënë një dhuratë.

  Jason Retherford
  jasonretherford.wordpress.com

 • Joel Johnson

  Më pëlqen SJ tuaj metodë. I guess Unë jam një 3,5 gojac në atë që unë ndoshta kam një belbëzim mesatare, por unë me të vërtetë të shqetësuar në lidhje me të dhe ajo ndalon mua të marrë pjesë në një shumë të funksioneve sociale ku flet atë përfshira whcih po shumicën e situatave. Unë jam duke shkuar për të marrë disa terapi fjalim shpejt kështu që shpresojmë se do të ketë disa ndryshime për të gjithë këtë.

 • Joel Johnson

  Më pëlqen SJ tuaj metodë. I guess Unë jam një 3,5 gojac në atë që unë ndoshta kam një belbëzim mesatare, por unë me të vërtetë të shqetësuar në lidhje me të dhe ajo ndalon mua të marrë pjesë në një shumë të funksioneve sociale ku flet atë përfshira whcih po shumicën e situatave. Unë jam duke shkuar për të marrë disa terapi fjalim shpejt kështu që shpresojmë se do të ketë disa ndryshime për të gjithë këtë.

 • http://www.stutteringjack.com/?p=85 Fjala e terapisë Per stuttering - A është kjo për të gjithë? (Të rriturit Pjesa 1) | Stuttering Jack

  [...] Me një mënyrë të thjeshtë "të ashpër dhe të gatshëm" që të dallojnë mes tyre në postin tim te fundit rreth Jack Metoda Stuttering. Arsyeja që ne kemi nevojë për dallimin në mes tyre është se ajo është shumë e rëndësishme të dini se këto [...]

 • M Kashif

  Përshëndetje, Unë jam 23 vjeç dhe unë jam duke belbëzuar kur isha 8 vjeç. Nga 2 vitet e fundit unë jam duke punuar në stuttering, mora klasa terapi belbëzoj, por unë lë atë pas 2 muajsh, sepse të gjithë ata u fokusuar në teknikat e frymëmarrjes vetëm për të shmangur belbëzim. Unë uroj që ata mund të kenë njohuri të thella dhe studimin e stuttering si ju.

  Tani unë jam seriozisht dhe vazhdimisht duke punuar në terapi tim Stutter vetë (po, i ndërlikuar saj) dhe për këtë unë jam duke marrë ndihmë nga Malcolm FRASER libri terapi vetë dhe ju mund të them se në 6 muajt e fundit i përmirësuar fjalimin tim me 25%. Faleminderit dhe ju lutem mbani shkrim
  Gëzuar

 • M Kashif

  Përshëndetje, Unë jam 23 vjeç dhe unë jam duke belbëzuar kur isha 8 vjeç. Nga 2 vitet e fundit unë jam duke punuar në stuttering, mora klasa terapi belbëzoj, por unë lë atë pas 2 muajsh, sepse të gjithë ata u fokusuar në teknikat e frymëmarrjes vetëm për të shmangur belbëzim. Unë uroj që ata mund të kenë njohuri të thella dhe studimin e stuttering si ju.

  Tani unë jam seriozisht dhe vazhdimisht duke punuar në terapi tim Stutter vetë (po, i ndërlikuar saj) dhe për këtë unë jam duke marrë ndihmë nga Malcolm FRASER libri terapi vetë dhe ju mund të them se në 6 muajt e fundit i përmirësuar fjalimin tim me 25%. Faleminderit dhe ju lutem mbani shkrim
  Gëzuar

 • http://www.stutteringjack.com/the-psychological-symptoms-of-stuttering/ stuttering e fshehur Side - simptomat psikologjike të belbëzimit | Stuttering Jack

  [...] Me luftën për të marrë fjalët nga rrjedhshëm, megjithatë, siç ishte subjekt i postin tim mbi Jack Metoda Stuttering të vlerësuar shkallën e belbëzimit, ka simptome të tjera më pak të dukshme të belbëzimit që [...]

 • nishnat

  Hi, unë jam 21 vjeçar dhe unë jam duke belbëzuar, kur i ishte 7 vjeçar sepse tezja ime kanë të njëjtin problem dhe i përdorin për të imituar tezen time për shaka dhe ajo është bërë shumë serioze për pjesën tjetër të jetës sime. Unë mendoj se unë jam një (1,4) gojac dhe tezja ime është (1,5) belbëzoj. Unë ndihem shumë i shqetësuar dhe duart parat ime swet, s kur mendja ime alarme mua të flas. Kam dëgjuar për ilaç bimor për të reduktuar ankthin (CALM pastër), është e mirë për të përdorur lloji të tillë të ilaçeve? Kam nevojë për ndihmë ur. I mbahet goja shumë worstly, twists mia Tongue dhe tërheq dhëmbët e mi në drejtimin përpara. Unë ndihem shumë i pikëlluar për këtë.

 • http://www.stutteringjack.com/cognitive-behaviour-therapy-cbt-a-treatment-for-stuttering-or-not/ Cognitive Sjellja terapisë (CBT) - një trajtim për stuttering apo jo? | Stuttering Jack

  [...] Besoj se është më e përshtatshme për ata njerëz që unë do ta vlerësoja si një gojac butë (1,5 ose 1,4 për Jack Shkallën Stuttering e ashpërsi). Kjo është, njerëzit që janë të ulët në shkallë aktuale fizike, por të lartë në [...]