Njohës Sjellja terapisë (CBT) - një trajtim për stuttering apo jo?

nga StutteringJack


Njohës Sjellja terapisë, (CBT), është një qasje të sjelljes për adresimin mendimet dhe ndjenjat që çojnë në ankth, dhe, në rastin e personit i cili stutters / stammers, fobi sociale. CBT është gjithnjë e duke u përdorur si një mjet për të trajtuar stuttering / belbëzim, bazuar në premisën se stuttering / belbëzim është rënduar nga ankthi, dhe në shumë raste ky nivel ankthi mund të menaxhohet, veçanërisht në qoftë se ankthi është i lidhur thjesht me besimin, që personi mund të mbahet goja / belbëzoj, dhe çfarë kjo do të thotë për ta. Hand

Duke thënë të gjitha që, unë nuk besoj se CBT është një qasje praktike për të gjithë njerëzit që mbahet goja sidomos ata të cilët kanë bllokuar të rënda fjalës. Unë besoj se është më e përshtatshme për ata njerëz që unë do të kursit si belbëzues butë (1,5 ose 1,4 për Jack Scale stuttering e ashpërsi). Kjo është, njerëzit që janë të ulëta në shkallën aktuale fizike, por të lartë në shkallë psikologjike e ashpërsi. Kjo përfshin atë që ne do të referohemi stutterers si fshehta. Pra, një person i cili ka dysfluencies të butë dhe të parregullta të folurit, por reagimet e larta psikologjike për rastet e dysfluency, ka më shumë gjasa për të përfituar nga CBT, se një person me dysfluencies të rënda dhe të vazhdueshme. Ky është një shembull se si ajo është më e rëndësishme, që të kemi një formë të shkallës, kur flasim për stuttering. Për të thonë se CBT patjetër do t'ju ndihmojë "stutterers", është një deklaratë mashtruese. Ju mund të jenë të interesuar në leximin e dy postin tim të parë në këtë temë.

Hulumtimet kanë treguar tha t pjesët e trurit që kontrollojnë ankth, janë të lidhura ngushtë me zonat që kontrollojnë fjalim, kështu që nuk është e pazakontë që të folurit nivelet e ankthit efekt rrjedhshmëri. Mendimet e shqetësuar se një person ka për mënyrën se si ata mund të jenë duke u gjykuar nga dëgjues, do të kontribuojë pa ndryshim në një shkallë të stuttering, si fokusi është marrë jashtë bisedë dhe të vënë në ankth provokuar mendime. Është e vetëkuptueshme, se në qoftë se ne mund të marrë fokusin nga këto mendime shkëputur, atëherë ata nuk do të ketë efekt ankthi prodhimit se ata janë aktualisht duke pasur.

Ajo duhet të kuptohet, se mendimet dhe ndjenjat tona janë aq të rëndësishme në përcaktimin gjendjen tonë emocionale, dhe mënyrën se si ne shohim botën përreth nesh. Në qoftë se ne duam të ndryshojmë sjelljen tonë, ne duhet së pari të shohim se si ne jemi duke menduar. Duke ndryshuar mënyrën se si ne mendojmë në lidhje me një situatë që flet, ne mund të ndryshojmë përvojën që kemi në këtë situatë të folurit. Duke pranuar se kjo mund të jetë një pushim deri për disa njerëz.

Terapi CBT, mëson personin që stutters për të parë në mendimet që ata janë të pasur dhe tenton që të ketë personi shohim, se këto mendime toksike, pa ndryshim nuk kanë bazë në fakt, logjikës apo përvojë, kështu që duhet të mohohet në duke ecur përpara në folur situatën. Në qoftë se mendimet nuk mund të mohohet, qëllimi është për të mësuar për të sfiduar këto mendime me qëllim për të ndryshuar ato në më pak ankth provokuar mendime, kur përballet me një situatë të veçantë të folurit. Edhe një herë kjo është arritur më lehtë për stutterers butë apo të fshehta se blockers kronike dukshme.

Mjeku CBT, flet për llojet e ndryshme të grupeve të mendimit se mund të krijojë nivele të rritura të ankthit. Këto grupe mendimit përfshijnë, standardet jorealiste të performancës sociale, besimet jorealiste në lidhje me pasojat e performancës së dobët, dhe, besimet joreale negative për veten. Këto mendime të çojë në një nivel të vlerësimit të perceptuar negativ nga dëgjues, dhe, të çojë në të fobi sociale, e cila mund të jetë një shtrirje më të vështirë e ankthit për të adresuar.

Pas individi fillon të kuptojë rolin që mendimet dhe emocionet luajnë në ndjenjat tona, dhe, sa që efektet nivelin tonë ankth, e cila nga ana efekte shkallën tonë të stuttering, ai pastaj lëviz mbi identifikimin e mendimet të veçanta, të cilat janë duke shkaktuar probleme të bëjnë me fjalimin e tij individuale.

Kur një problem mendim është identifikuar si, "në qoftë se unë belbëzoj njerëzit do të qeshnin me mua", ose, "në qoftë se unë belbëzoj askush nuk do të punësojë mua", ose, "në qoftë se unë belbëzoj ata do të mendojnë se unë jam i paaftë", ose, "në qoftë se Unë belbëzoj ata do të mendojnë se jam i çuditshëm ", individi është i mësuar për të sfiduar këtë mendim, duke pyetur tetë pyetjet e mëposhtme standarde CBT rreth mendimit:

1) Çfarë dëshmi kam se mendimi është e saktë?

2) Çfarë dëshmi kam se mendimi është e gabuar?

3) Çfarë do të them një mik, në qoftë se ata kishin të njëjtin mendim, që do të ndihmojnë ata?

4) Çfarë do një kuptim shumë dhe mik mbështetës të themi, për të ndihmuar mua të eliminuar këtë mendim?

5) A Unë mendoj se unë jam shqetësuese në lidhje me diçka të panevojshme, se unë nuk kam asnjë kontroll mbi?

6) Si funksionon mendimi bëjnë të ndihem - mirë apo i keq?

7) Do të ketë përfitime për mua duke i dhënë deri menduar këtë mendim?

8) Cili është rezultati më i keq që mund të ndodhë, në qoftë se ky mendim ishte e vërtetë?

Individi është i inkurajuar mjaft shpesh për të kryer një Notepad me ta, dhe kur një mendim negativ hyn në mendjen e tij, që është duke shkaktuar ankth, ai është i inkurajuar që të kërkojë këto pyetje në lidhje me mendimin, derisa ai është në gjendje për të zëvendësuar me vetëdije mendimin, me një Mendimi më i shkathët bazuar në prova, dhe sjellja e shqetësuar është zvogëluar.

Një program CBT në përgjithësi vazhdon të flasim rreth asaj se si ne priren të përdorin "sjelljet e sigurisë", si shmangies, në mënyrë që situata tona frikë në fakt nuk ndodh. Përmes një sjellje të tillë, ne jemi vazhdimisht duke përforcuar ndjenjat tona për gjendjen frikë, nga çast kënaqshme veten me ankth të reduktuar, të aplikojnë vetë formularin tonë individuale të sjelljes sigurisë. Teoria CBT argumenton se nëse ne përballemi me frikën tonë, ne kurrë nuk do t'i japë vetes shansin të shohim se rezultatet tona të supozuara të situatës, janë gjithmonë të gabuar, e palogjikshme dhe madje catastrophised parregull.

Nuk është një përgjigje e natyrshme për të stimulit frikës, që është përmendur shpesh si përgjigje luftën "apo fluturim". Sa herë që ne jemi të ballafaquar me një ndjenjë të frikës, truri hedh trupin në një, përgjigje automatike pothuajse refleks, dhe reagimi i natyrshëm për këtë është pa ndryshim shmangies. Kjo mund të, me kalimin e kohës, të çojnë në një nivel të ankthit shoqëror në personin i cili stutters. Kur ballafaqohen me mendimin se ne do të gjykohen negativisht nga të tjerët, nuk është e pazakontë për të zgjedhur shmangien, si opsion më e lehtë. Duke thënë se, në qoftë se shmangia nuk është duke ju dhënë rezultatin që ju me të vërtetë dëshironi, strategjia më e mirë për të miratuar, është për t'u përballur me frikën tuaj në këto situata të folur, për të zbuluar rezultatin e vërtetë, në vend se rezultati tuaj të imagjinuar. Sepse vetëm me anë të përballet me frikën, duke lëvizur jashtë zonës tuaj rehati individuale, se frika dhe ankthi mund të ketë ndonjëherë një shans për tu ulur. Është thënë shpesh në CBT se, "mendimet apo parashikimet nuk janë fakte".

Shpesh, CBT përfshin imazhet vetë ose vizualizimi, ku individi është i detyruar të imagjinohet se ai është në një situatë frikë folur. Ndërsa në një situatë të tillë, ai ka kërkuar që të bëhet i vetëdijshëm për imazhet që ai është i prodhuar në kokën e tij dhe të përshkruajnë atë që ai e sheh, si në sjelljen e tij, dhe sjellja e dëgjues. Nëse imazhi është ajo që më së miri do të përshkruhet si "negative", atëherë individi është i inkurajuar që të ri-imagjinohet situatën, në një mënyrë më pozitive, ose më pak negativ në një përpjekje për të shkelur përvojën negative.

CBT gjithashtu kërkon për të adresuar perceptimet që kemi në lidhje me mendimet e të tjerëve. Perceptimi kryesor që i adresohet është perceptimi i miratimit, ose, mosmiratimit. Pa ndryshim personi që stutters beson se dëgjuesi do të bien dakort me stuttering tij. . Mjeku CBT do të shpjegojë se, vetëm mendimet tuaja mund të krijojë shqetësime emocionale që e bëjnë të ndjeheni i shqetësuar, si rezultat i një refuzim shoqëror, apo vlerësim negativ. Perceptimet janë brenda fuqisë tuaj për të ndryshuar, dhe vet vlerësimi perceptuar juaj negative vetëm jep fuqinë dëgjues mbi ju, që ju keni dhënë atyre. Nëse ka ndonjë vlerësim aktuale negative, ajo në përgjithësi nuk është në lidhje me "ju", por më shumë rreth personit duke bërë vlerësimin. Koncepti i "parashikuar", është trajtuar edhe si ne priren për të parashikuar më e keqja, me mjaft shpesh nuk ka justifikim duke shtuar më tej në nivelin tonë ankth.

Programi tipik CBT pastaj shkon në adresën çështjen e përbashkët të perfectionism social, si një tjetër formë e frikës sociale. Me qëllim për përsosmëri, pa ndryshim çon në zvarritje dhe shmangien. Ne shpesh mund të bëhen tepër të shqetësuar për çfarë mendojnë të tjerët për ne, nëse bëjmë një gabim, ose në qoftë se ne mbahet goja, dhe kjo, edhe një herë, të çon në shmangies, zvarritje dhe përdorimin e tepruar të sjelljeve të sigurisë. Duke pasur një qasje perfectionist në rrjedhshmëri të folurit, do të rritet ankthi dhe stuttering, si ajo e bën mjedisi folur shumë stresues. Kjo është një ushtrim i dobishëm, të pretendojë se ju jeni duke shkruar një letër për veten ose një mik, duke shpjeguar se pse kjo nuk ka rëndësi se çfarë mendojnë të tjerët për ju.

Perfectionism Sociale, është trajtuar në CBT duke inkurajuar individit për të bërë qëllimisht një gabim. Në adresimin stuttering, gabimi do të ishte të mbahet goja qëllimisht. Kjo mund të jetë shumë e vështirë për perfectionist sociale, por duke vazhduar për të shmangur situata të caktuara të folurit, vetëm i jep forcë për mënjanimin, dhe vetëm duke u përballur me situata që e shmang, pa sjellje të sigurisë, do të një kuptojnë se sjellja e tyre në vetvete, është e pa ndryshim përforcuar frika.

Një fushë tjetër në përgjithësi trajtohen si pjesë e një programi CBT, është perceptimi ynë se si gjërat "duhet të jetë" në konceptin tonë të botës. Janë perceptimet tuaja individuale shkathët për ju, apo jo i shkathët për ju? A janë ata duke krijuar një situatë ku dështimi është i pashmangshëm, ku ju ndiheni turp dhe frustrimit? Si pjesë e këtij procesi, analiza e pas ngjarje është diskutuar mjaft shpesh. A jeni vazhdimisht duke shkuar gjatë në mendjen tuaj dështimet që keni përvojë? Vazhdimisht reliving dështimet tuaja, vetëm kërkon të përforcojë ato si pjesë e mendimet tuaja të ardhshme. Rescripting këto ngjarje, të imazhit më të shkathët në mendjen tuaj, do të lehtësojë trurit, në kujtuar rezultatin preferuar keni qenë me të vërtetë duke kërkuar.

Siç u përmend më herët, CBT ka mundësinë për të qenë të dobishme për belbëzues të butë apo të fshehtë, i cili tenton të catastrophise mundësinë që ata, "mund", të ketë disa përvoja të rrallë të fjalës dysfluent, dhe çka do të thotë për ta. Por, unë besoj, se do të provojë të jetë më pak e dobishme për belbëzues hapur dhe kronike, me vite "përvojë", që konfirmon bindjet e tij, në lidhje me efektin e stuttering rënda në veten e tij, dhe dëgjues i tij. Ky person "e di", çfarë do të ndodhë, dhe, "kur" kjo ndodh, dhe, "sa keq" kjo ndodh, dhe, çfarë rezultati në përgjithësi është. Kjo nuk është e imagjinuar apo catastrophised. Nuk është mirë thënë belbëzues kronike, që stuttering tij nuk do të bëjë një përshtypje negative në dëgjues, kur përvoja e jetës së tij konfirmon besimin e tij. Nuk është mirë thënë belbëzues të rënda, se njerëzit nuk do të trajtojë atë ndryshe, në qoftë se ai ka blloqe të rënda dhe të përsëritura fjalës, kur përvoja e tij e konfirmon këtë besim. Nuk është mirë thënë belbëzues të rënda, për të mos u shqetësoni se çfarë të tjerët mendojnë, kur ai është i shqetësuar me të vërtetë shumë për gjykimin e tij të vetvetes. Kjo është veçanërisht e vërtetë në qoftë se ai është i rrjedhshëm në shumë situata dhe është në gjendje të përjetojnë botën edhe si një drejtues rrjedhshme dhe dysfluent. Ndonjëherë shmangies dhe sjelljet e tjera të sigurisë janë një mënyrë më të qetë për belbëzues të rënda për të jetuar sesa vazhdimisht të vënë dorën e saj në zjarr për të parë nëse ajo ende përjeton dhimbje. Praktikuesit CBT, duke punuar me stutterers të rënda, duhet të këshillohen që stuttering është më shumë në lidhje me deficitet nervore në tru, dhe më pak në lidhje me përpunimin e njohës. Duke bërë këtë koment, është e drejtë të thuhet se CBT është më shumë për të ndryshuar përvojën pychological e stuttering, jo përvojën fizike të dysfluencies fjalës, dhe në këtë drejtim çdo gjë që mund të bëjë përvojën e stuttering më pak e dhimbshme për belbëzues, është me vlerë duke i dhënë një provoni.

Një koment i fundit. Unë besoj se CBT mund të përdoret me sukses në trajtimin e stutterers të rënda, në qoftë se ajo është zbatuar si një rrjedhshmëri formësimin program shtesë, për të ndihmuar individin, që të mos pranojnë fjalën e tyre stuttered, por të pranojnë mënyrën e tyre të re të të folurit, të cilat për disa, mund të jetë aq e vështirë për të pranuar si fjalim stuttered. Unë do të flas më shumë për këtë në një post të ardhmen në aspektet kryesore të kryerjes së një rrjedhshmëri formësimin program të suksesshëm.

Në postin e ardhshëm unë do të flasim për NLP dhe Neuro-semantikë, dhe se si ata mund të kenë një ndikim të barabartë ose më të madh në psikikën e personit që stutters. Në ndërkohë, unë përsëri ju bëjë thirrje që të regjistroheni për të tim RSS feed ose email njoftimit, në mënyrë që ju nuk e humbas postimet rreth subjekteve dhe përmbajtjen që ju nuk do të lexoni diku tjetër. Nëse keni gjetur këtë post të dobishëm apo mendohet provokimin në ndonjë mënyrë, ju lutemi të bëjë një koment.

Komente:

 • PowerStuttering

  Do të keni nevojë për CBT nëse stuttering juaj u largua?

 • http://www.facebook.com/people/Stuttering-Jack/100000056723104 stuttering Jack

  Mark,
  Faleminderit për komentin.
  E pra, si ju jeni të vetëdijshëm, se të gjitha varet nga mënyra personi trajtohet ndihet në lidhje me pritje që ai ka në rrugën e tij të ri e të folurit se ai ka mësuar dhe se si ai mendon se kjo tingëllon atij dhe pjesën tjetër të botës. Shumë njerëz mendojnë se ata kanë zëvendësuar vetëm një mënyrë të pazakontë të folur me një tjetër disi të pazakontë (ndaj tyre), mënyrën e të folurit. CBT mund të jetë e dobishme në assisitng atë person që të pranojnë mënyrën e tyre të re rrjedhshëm të folur në krahasim me pranimin stuttering tyre. Si unë them, se ju do të jenë të vetëdijshëm se disa njerëz, jo të gjithë, kanë vështirësi në përshtatjen e tyre të reja për të gjetur rrjedhshme personalitet dhe në mënyrë figurative ndjehen se një shenjë pops up nga kokën e tyre sa herë që ata flasin që thotë se "ky person nuk është duke u vetë" . A jeni dakord?

 • http://www.facebook.com/people/Stuttering-Jack/100000056723104 stuttering Jack

  Mark,
  Faleminderit për komentin.
  E pra, si ju jeni të vetëdijshëm, se të gjitha varet nga mënyra personi trajtohet ndihet në lidhje me pritje që ai ka në rrugën e tij të ri e të folurit se ai ka mësuar dhe se si ai mendon se kjo tingëllon atij dhe pjesën tjetër të botës. Shumë njerëz mendojnë se ata kanë zëvendësuar vetëm një mënyrë të pazakontë të folur me një tjetër disi të pazakontë (ndaj tyre), mënyrën e të folurit. CBT mund të jetë e dobishme në assisitng atë person që të pranojnë mënyrën e tyre të re rrjedhshëm të folur në krahasim me pranimin stuttering tyre. Si unë them, se ju do të jenë të vetëdijshëm se disa njerëz, jo të gjithë, kanë vështirësi në përshtatjen e tyre të reja për të gjetur rrjedhshme personalitet dhe në mënyrë figurative ndjehen se një shenjë pops up nga kokën e tyre sa herë që ata flasin që thotë se "ky person nuk është duke u vetë" . A jeni dakord?

 • Alameer M

  Hi

  Unë jam duke u përpjekur për të mbledhur disa të dhëna në lidhje me efikasitetin e CBT me stuttering. Unë kam qenë vetëm pyesin nëse ju keni një të dhënave të përafërt normativ për numrin e seancave CBT nevojshme për të vini re një progres në fjalim.

  Thanx :)

 • Sujan

  Unë mendoj se ky informacion do të ndihmojë ata që kanë një problem stuttering.

 • Ireneghadi

  Unë do të belbëzoj dhe i kanë një zakon të shmangur fjalët dhe fjalë që që fillojnë me rrokjeve që janë të vështirë për mua që të flasin. i lehtë merrni shqetësuar kur jam përballur me një situatë ku unë jam duke pritur për të folur. Unë kam frikë të bërë telefonata shumë. Unë kam dëshirë mund të ndihmohen për të trajtuar frikën time dhe ankth. Unë do të doja të di nëse ka një mënyrë unë mund të arrijnë të shpallë fjalët e mia të vështira. për shembull, emri im është ghadi Irene, i gjejnë të vështirë të shprehem irene, unë zakonisht të prezantoj veten si ghadi. i lookk përpara për të qenë një ditë rrjedhshëm.

 • misard

  Herën e parë kam pasur një sulm paniku dhe ankthi sulm të madh, mjeku vënë mua në trajtimin Xanax por ajo messed me kokën time me të vërtetë keq dhe kam pasur probleme të kujtesës. Unë kam qenë në një ferr të gjallë. Më vonë, një mik i rekomanduar me këtë trajtim, dhe unë jam shumë mirënjohës me atë, unë mund të shkoni kudo që i duan pa problem, nuk ka ankthi apo sulme paniku, unë jam një person i ri tani. Shikojnë këtë përmbledhje, ajo më ndihmoi shumë: panicsolutionkey.com