Скриена несакани пелтечење е - на психолошки симптоми на пелтечење

од StutteringJack


Во мојот последен пост, јас зборуваше за две главни општите приоди кои го сочинуваат говорна терапија за пелтечење / пелтечење. Овие пристапи, да се биде метод на флуентност обликувањето и пелтечење метод на модификација, исто така познат како "пелтечат повеќе течно". Заклучив со наведување на фактот дека, без оглед на тоа која форма на зборување метод модификација се користи за да се намали физички симптоми на пелтечење / пелтечење, не може да се добие вкупно флуентност или нешто што се приближува, доколку не сфатиме, дека клучот за вистински напредок, лаги во интервенцијата на психолошката страна.

Истражување за причината на пелтечење, во текот на последната деценија или така, потврди дека постојат дефинитивни аномалии, во мозокот на лице кое пелтечи, кои се главен фактор за идентификување на причината на пелтечење, сепак, тоа е малку разбра фактот дека ние сме способни за "rewiring" или "заобиколат" оние неисправните делови на мозокот, така што на симптоми на пелтечење може да се намали, и доста значително.

fear Кога велам дека симптомите на пелтечење може да се намали, ние веднаш мислам на физичко дело на пелтечење, која вклучува, говор повторувања, продолжетоците и cessations на звук или блокови, како и средно однесување поврзани со борбата да се добие зборови надвор јазик. Сепак, како што беше предмет на мојот пост на Џек скала пелтечење на проценување на тежината на пелтечење, постојат и други помалку очигледни симптоми на пелтечење кои треба да се земат предвид кога се зборува за симптомите и степенот на пелтечење. Јас сум секако се однесува на психолошки симптоми кои вклучуваат страв, срам, лутина, вина, конфузија и недостаток на чиста мисла, вознемиреност и паника, фрустрација, срам, изолација и социјална фобија и др Тоа е заедничко за лице кое пелтечи да биде исплашени од пресудата на другите кон нивните dysfluent говор. Ако физичкото лице ги согледува состојбите во многу негативен начин, тој или таа може да се развие на високо ниво на вознемиреност во врска со изгледите на пелтечење. Ова дури може да се пријде на чувствата на паника на се "надвор од контрола". Како резултат на тоа, може да стане збунети околу теми кои се нормално лесно за нив да се зборува. Некои луѓе се опише оваа ситуација како "проседи надвор", како што на ум има тенденција да се оди празно, кога се обидуваат да verbalise одговор додека пелтечење. Пелтечење и / или страв од пелтечење може да доведе до степен на социјална фобија и истражувања покажаа дека висок процент на возрасни кои пелтечат покажат симптоми на социјалната фобија.

Поголемиот дел од луѓето кои не пелтечат, ќе имаат искусни различни степени на анксиозност ако и кога тие се повика да се направи говор пред еден непознат група, без да бидат подготвени. Како мисли поплави мозокот за тоа како другите ќе ги суди, и што значи тоа за поединецот кој, умот може да оди празно, и говор може да стане dysfluent во најнагласен на луѓе, особено ако конфузија и време притисок се додаваат на равенката. Некои луѓе кои пелтечат, исто така, може да се чувствуваат емоции кои можат да предизвикаат непријатност, и гнев поради ситуацијата дека ќе се најдат во. Како резултат на тоа, некои поединци може да избере да се изолира на различни степени од луѓе кои имаат потешкотии со говорот, и да се избегне ситуации со кои тие имаат тенденција да пелтечат почесто кај, па оттука, што доведува до различни нивоа на социјална фобија, наведени погоре. Па така постојат навистина, како што споменавме, двата вида на симптом кој го сочинуваат растројство, познато како пелтечење, и овие два симптоми може да варира од личност до личност, ситуација до ситуација, а исто така се разликуваат во степен од ден на ден.

Иако физички симптоми на пелтечење е крајно фрустрирачко за лице кое пелтечи, поголемиот дел од луѓето кои пелтечат ќе признаам дека тоа е психолошко влијание врз нив, кој е далеку од најтешките симптоми да живее. Сега, ако тоа е лоша вест, исто така сакам да ви кажам зошто тоа е причина да се, исто така, да биде добра вест.

Зошто е добрата вест е дека и покрај тоа што често може да биде долг и скап и комплексен процес директно да ја смени физички симптоми на пелтечење, кои како што рече се да се направи со невролошки аномалии во мозокот, можно е за лице кое пелтечи да се смени начинот на кој тој или таа реагира на мисли и чувства што предизвика блокирање и пелтечење, па дури и подобро, поединецот е во можност да го промени мисли за пелтечење искуство, и како резултат на тоа се смени реакција на тоа да биде повеќе информиран, а не деструктивни.

Нашите мисли за стимул или пелтечење чкрапалото, било да е тоа лице или ситуација, се она што доведува до нервоза и еднаш нашата вознемиреност достигне одредено ниво ќе се појави на пелтечењето. Со тоа, анксиозност не е предуслов за пелтечење, но тоа сигурно го влошува проблемот. Што е предуслов за пелтечење е програмирање на нашето верување систем и програмирање на пелтечел говор навика која стана hardwired во мозокот на рана возраст.

Интересно е да се напомене дека секое лице кое пелтечи има тенденција да пелтечат на свој начин, а има дури и се вели дека физичкиот чин на блокирањето е всушност обид да не се обидуваат да пелтечат. Тоа е манифестација на напорите да се обидат да се добие збор од. Исто така е интересно да се напомене дека начинот на пелтечење на индивидуата никогаш не е заборавен или отстранети од мозокот, а во случаите каде што поединецот се третира со користење на флуентност метод обликување, и нема пелтечење, за многу години, ако пелтечење се враќа не се врати во еден поинаков начин, но на исти начин на кој беше чудно на поединецот пред да бидат успешно третирани, многу години пред тоа.

Како што рековме, систем на верување игра голема улога во степенот на пелтечење дека лицето ќе го изложат во секое време. Во таа смисла може да се каже дека секаде каде едно лице зборува во една ситуација, и не зборува во следната, тоа е како резултат на активностите на системот на верување, во тој да ја принуди на пелтечење еден мора прво да се размислува за пелтечење, која потоа предизвикува верувањето дека поединецот ќе пелтечат. Ова, тогаш за возврат предизвикува мозокот да се погледне за зборови кои се верува дека ќе бара дополнителни напори да излезат. Ова потоа предизвикува она, Бил Пери, го нарекува "пелтечење Валсалва маневар", каде телото, преку респираторниот систем, се обидува навистина тешко да се добие збор од и, следствено, добива фатени во она што Џон Харисон нарекува "пелтечење пристап избегнување конфликт" , а како резултат на сето ова е говор блок. Сега тоа е за сите добивање малку комплекс во овој момент во времето, но како што можете да видите, за успешно да се третираат како на физички и психолошки симптоми на пелтечење, треба да се разбере она што се случува.

Во овој момент ние ќе ја напушти комплексноста на лекување на физички симптоми и продолжи да се концентрираме на тоа како ние може да го контролира анксиозност поврзани со пелтечење. Во мојата следна блог пост јас ќе открие некои малку разбрана тајните на она што придонесува за нашето ниво на пелтечење поврзани анксиозност, и да ви даде некои совети за тоа како да се намали таа анксиозност. Па во таа смисла јас уште еднаш да ве покани да се претплатите на мојот RSS feed или е-мејл известување, така што ќе не пропуштите наредните блог постови каде што ќе почнат да се открие колку сум бил во можност успешно да се претвори во " 5,5 пелтечење проблем ", во "0,0 пелтечење слобода и да се зборува доверба еуфорија".

Коментари:

 • http://www.stutterrockstar.wordpress.com Пем Mertz

  Интересни за читање. Ми се допаѓа референца дека блокирањето е всушност она што се случува кога не се обидува да пелтечат. Мои пелтечат е уникатна и различна секој ден, се чини. Јас do't имаат многу говор анксиозност, но се уште се embarassed еднаш во некое време, особено кога ќе се судрите со негативен одговор слушателот. Мои реакции се врзани во мојата тајна дена, а старите навики тешко да се пробие.

  Јас не се обидувам да се поправи мојот пелтечат. По повеќе од 35 години го крие, јас се излезе. Јас сум бил во терапија за речиси 3 години, но јас не идам да се оди повеќе. Не сакам да биде фиксна - Сакам да ми биде.

  Дали сте SLP или психолог? Каде да ја добиете вашата теории од?

  Јас ќе ги задржи читање - нашите перспективи се сите толку различни.

  Последните блог пост Пем е .. Повеќе браќа и сестри Talk

 • http://www.stutteringonlinetherapy.com Барбара Dahm

  Здраво Џек,

  Се согласувам со многу од она што го велат за емоционални аспекти на пелтечење и Јас дефинитивно се согласувам дека луѓето кои пелтечат да ги менувате своите реакции. Вие исто така споменува дека Истражувањето потврдува дека постојат дефинитивни аномалии во мозокот на лице кое пелтечи, кои се главен фактор, но тогаш кога се зборува за лекување, ќе помине правото во текот на овој и да се фокусира само на промена на мисли и реакции. Тоа е еднакво важно да се промени невролошки процеси на продукција на говорот. Можеби не сте свесни дека постои пристап терапија која е насочена кон невролошки процеси. Тоа е повеќе сфатена како одново да ги поврзат на мозокот да произведува говор природно отколку обично се препознава. Ова е начинот на кој јас третираат пелтечење. Тоа е причината зошто знам дека тоа може да се направи. Се чини дека секој да бидат заклучени во флуентност обликувањето и пелтечење модификација како единствена терапија, но тоа не е така. Гледам клучот за вистински напредок бара промена на мисли и реакции, бидејќи тоа им овозможува на системот да функционира автоматски. Тоа е од суштинско значење за производство на течен говор.

 • http://www.stutteringjack.com StutteringJack

  Пем,
  Ви благодариме за вашиот коментар. Јас сум ниту еден SLP или психолог. Јас сум само еден човек кој е опседнат со наоѓање на одговор на пелтечење за речиси 30 години. Постојат веројатно и многу од нас во таа категорија, но јас се направи сето тоа и дека за тоа повеќе отколку повеќето. Како што велат сите ние имаме поинаква перспектива и дека она што јас се обидувам да се добие преку во моите претходни постови, дека никој од нас искуство пелтечење на ист начин.

 • http://www.stutterrockstar.wordpress.com Пем

  Секој од нас да станат експерти во нашата сопствена пелтечење, нели? Ќе ви бидат доаѓаат сума тој зимскиот конференција во Скотсдејл оваа година? Би сакал да ви се исполнат и да разговарате во лице. Продолжи со добрата работа!

  Пем

 • http://www.stutteringonlinetherapy.com Барбара Dahm

  Всушност, јас те запознаам накратко во PARSIPPANY по вашиот прекрасен разговор. Јас не знаете за уште Скотсдејл. Јас би сакал да дојде, но не сум сигурен дека нема да работат, па јас не се стави во предлогот, но ако можам да дојде јас сигурно ќе биде таму.

 • http://www.stutteringonlinetherapy.com Барбара Dahm

  Всушност, јас те запознаам накратко во PARSIPPANY по вашиот прекрасен разговор. Јас не знаете за уште Скотсдејл. Јас би сакал да дојде, но не сум сигурен дека нема да работат, па јас не се стави во предлогот, но ако можам да дојде јас сигурно ќе биде таму.

 • Ди

  Ако некогаш имате проблеми со почетокот на зборот што треба да се користи физичко присуство како прст допрете на моето колено или на маса. Јас ја кажувам мојот мозок кога мојот прст удира на површината ќе се каже зборот. Работи 80% од времето. Јас, исто така се започне реченици се конфронтира со "s" збор, како што зборот "па". Граматички тоа не може да биде во право, но тоа ми добива преку некои тешки времиња. Со среќа на сите вас. Имате пријатели таму насекаде. Мир.

 • говорна терапија округот Оринџ

  Проблеми со говорот како пелтечење или пелтечење се меѓу неколку услови кои се многу неконтролираното во денешно време. Она што е уште повеќе жално од ова е дека луѓето кои страдаат од такви услови понекогаш не се отворено прифатениот во општеството, кој води кон изолација. Таму е навистина голема социјална стигмата на овие проблеми и тоа е срцето кршење. Може овој пост се потсетиме дека луѓето кои страдаат од проблеми со говорот, исто така, се човечки суштества кои имаат чувства. Тие треба нашето разбирање и поддршка!

 • rabab

  ова е многу информативна!

 • rabab

  Јас сум говорот и јазикот терапевт. во моментов работат witn 4 возрасни пациенти и е многу заинтересиран за отпочнување на група за поддршка. u може да им помогне на некој начин?

 • Мишел Boutwell

  Првиот пат имав голема анксиозност напад, лекарот ме стави на третман Xanax но тоа збркана со мојата глава навистина лошо и јас имав меморија прашања. Јас бев во жив пекол. Подоцна, еден пријател ми се препорачува овој третман, и јас сум многу благодарен со тоа, јас може да оди никаде сакам без проблем, без анксиозност или напади на паника ,, јас сум нов човек сега. Види овој преглед, тоа ми помогна многу: panicsolutionkey.com