Победувајќи Пелтечењето Мисли - КБТ, НЛП, ЕФТ & Наративен терапија

страна StutteringJack


Во мојот последен неколку мислења, зборувам за психолошки страна на пелтечење / пелтечење, и како нашиот страв од зборување анксиозност, е во голема мера како резултат на оценката последица на зборување со dysfluent говор. Зборував за некои од типичните деструктивни и страв од зборување анксиозност провоцира последици, дека можеме да се буди во нашиот ум. Овој тип на размислување е наведено од страна на некои како "смрдлива размислување".

nlp Размислување на овој начин не е информиран за нас. Тоа е загарантирана да се направи да пелтечат полошо, поради последиците кои што има место за да се биде dysfluent, во овие ситуации. На пример, "Ако јас пелтечат во ова интервју за работа јас ќе дефинитивно не одам на работа, затоа што секој мрази пелтечење народ". Ако слој кој со понатамошни негативни мисли како: "ако не можам да се добие работа јас нема да имаат приход", а потоа продолжи да додадете на тоа уште повеќе слоеви, како, "ако немаат никакви приходи Јас би можеле да останат без дом", "ако Јас сум бездомниците не можат да имаат било каква храна "," Ако јас немам храна ќе умрам ". Сега очигледно не сме свесни за дели овие мисли врз мисли, но ние секако го направи тоа потсвесно, а во мал дел од секундата. Ако ние не го признава, а прифати, дека многу од нашите стравови, потсвесно се слој вратиме на "стравот од смртта", ние не ќе се разбере зошто постои таква страв и вознемиреност, поврзани со имаат некои проблеми во добивање на зборови од нашиот уста, и во главата на другата личност. Ние сме родени со вродена верување, која често се потврдува преку детството искуства, дека оние кои се "очигледно недостатоци" на некој начин, често се издвои и маргинализирани, или "жртвуван" на некој начин од страна на групата. Значи, постои длабок страв таму во рок од секое човечко битие, се гледа дека се "различни", кога знаеме дека се е поинаку. Такви мисли, ако е дозволено да се кандидира неконтролираното во вашата глава, може да доведе до напади на паника, или во најмала рака, на постојано високо ниво на анксиозност, како и целосно да се контролира насоката во која вашиот живот напредува. Сите може страв да се проследи наназад до стравот од смртта? Во најдлабоките слоевит ниво "ДА". Ова е клучна разбирање дека мора да имаат, ако сте за да го промените вашиот вроден рефлекс и размислување, за ситуации каде што ќе се дозволи на последица од вашиот говор dysfluent, за да се одреди нивото на анксиозност. Мора да научат да се интервенира во основата мисла, така што се повеќе токсични мисли, не ескалира последиците од dysfluent говор до точка каде што тие ги испраќаат на вашиот говор незапирливото надвор од контрола и во неконтрола избегнување, срам, срам и паника, што во крајна линија води на постојано зголемување на нивото на пелтечење.

Ако прифатиме дека создавањето негативни последици, на dysfluent говор, се доведува до повисоки анксиозност, и дека овие последици, се како резултат на нашите сопствени мисли и чувства, и дека можеме да ги промените овие мисли и чувства, тогаш може да почне да се погледне начини да се направат овие промени.

Па како може ова да се постигне? Постојат различни методи кои се, и се користат, да се обучуваат луѓе, а не само на луѓето кои пелтечат, да се погледне на валидноста на нивните мисли и чувства.

Првиот од овие е процес когнитивните однесување терапија, исто така знаат како КБТ. КБТ учи на поединецот да ги разгледа и да се анализира на негативните мисли, и негативните последици, кои ќе го видат одредена акција ќе има и за вистинска важност во овие перцепции се погледне. Идеално практикантот КБТ помага на поединецот да се види дека не постои важност во анализираниот перцепција и дека мисли, всушност, беа нелогични на различни степени и немаат поткрепа. Во овој случај на мисли се вртат околу пелтечење. На пример, ако човекот може да имаат перцепција дека ако тој блокови и пелтечи, слушателот ќе мислат дека тој е "ретардирани на некој начин", или, "со помала интелигенција", или, "не ја кажува вистината", (види листа на општите последици во мојот последен пост). Подетална анализа на овие мисли се насочени кон откривајќи дека нема докази за да ги поддржи како вистина. Со добивањето на лице кое пелтечи, да се види како неосновани или нелогични овие мисли се, со постојано прашуваат што докази тие имаат за овие перцепции, може да се научат да се заменат овие мисли со повеќе логично, и многу повеќе корисни лично мисли, и така ги намали говорење ниво на анксиозност.

Вториот и помалку позната постапка, е познат како Невро-Семантика, која е огранок на процесот познат како Невро јазично Програмирање, исто така познат како НЛП. Овој метод работи на премисата, дека ако може да зборува течно во конкретна ситуација, можете да научат да зборува течно во сите ситуации. Да го направите ова, ќе треба да научат да идентификуваат "состојба на умот" дека сте во кога ќе се зборува, како и на различни држави, кои сте во кога ќе се блокира и пелтечење, а потоа да научите да се зајакне во кои течно состојба на ум, по своја волја. Таа работи на премисата дека пелтечење е "размислување проблем", која се манифестира во "зборува проблем". Невро-семантика има за цел промена на значењата кои сте ги даде на одредени настани, во вашите искуства во животот, од тоа да биде страв заснована да биде повеќе информиран за вас. Премисата е дека блокирањето и пелтечење е паника и анксиозност се изразува во мускулите кои го контролираат говорот. Исто како и напад на паника, говорот блок се активира психички. Ова дело е пионер од страна на д-р Боб Bodenhamer, во консултација со Мајкл Хол, и господар на лекари во НЛП и Невро-Семантика. Теоријата и практиката кои се вклучени во мастеринг овие методи за намалување на зборување анксиозност, не се лесни да се разбере и да се стави во пракса, па водство од еден господар лекар во овој метод е препорачливо, но тешко да се најде. За среќа Др Bodenhamer, објави книга за тоа како да се разбере и примени овој процес, што се однесува до цената на понудата на Pagoclone недели, ќе биде многу вреден прилог на вашата "раководство" да го нападне зборување анксиозност и пелтечење. Книгата се вика "Мастеринг блокирање и пелтечење". Јас лично верувам дека Невро-Семантика започнува каде КБТ остава надвор и е помоќен процес.

Постојат и други методи на решавање на психолошка страна на личност, која има развиено завиткани во "лозите на пелтечење", а една од тие е Лични Конструирај терапија, исто така знаат како Наративен терапија. Во едноставни термини, тој метод изгледа на начин што лицето, изгради целата нивната личност како лице кое пелтечи, и напори за решавање на тешкотиите со кои се соочува лице во развојот на личноста на течно или повеќе зборува за звучници.

Други методи вклучуваат визуелизација, медитација и модалитетите со кои бараат да се отстрани емоции и траума заробени во енергетските полиња на телото, како резултат на пелтечење искуства и други лично вознемирувачки искуства, кои придонесуваат за вашиот рефлекс нивоа страв и анксиозност. Овие методи вклучуваат таквите нови модалитети како "Прана лекување", и "емоционална терапија слобода", исто така познат како ЕФТ. Но, повторно, сето тоа се теми за кои доаѓаат мислења, па јас повторно ве поттикнувам да се претплатите на мојот RSS feed или е-мејл известување, така што ќе не пропуштите мислења за теми и содржини што ќе нема да го прочитате на друго место. Ако најде овој пост мисла провоцирајќи на било кој начин, Ве молиме дадете коментар.

Коментари:

 • Филип Маре

  Џек

  Навистина го најдов овој пост провокативна мисла. Јас се прашував многу време на тоа како сум течно и елоквентен во моја утеха зона, (меѓу другите дипломирани студенти на програмата McGuire), но страдаат од турбуленции кога презентирање на случајот во судот.

  Јас сум сепак смета дека единствениот најголем страв stutterers имаат, е страв од пелтечење. Промена на начинот на размислување дека треба да се случи е да се прифати себеси како stutterer. Откако ова е целосно постигната, не постои страв од пелтечење. Зошто инаку не ви пелтечење капка ниво, откако било намерно disfluent во еден разговор, на тој начин што укажува на вашиот слушателот дека навистина се stutterer, па што?
  Јас сум во процес на само-прифаќање, тоа навистина не е потребно време и напор.

  Јас треба да се во посета на вашиот сајт да го прочитате нови надградби редовно :-)

 • http://www.facebook.com/masonfraley Мејсон Fraley

  Еј Џек, Ви благодариме за понудата за пријателство. Добра статија (и); Бев пријатно изненаден за да го прочитате делот за Невро-Семантика, затоа што тоа е процес кој што се прави на моето за некое време сега. Во моето искуство тоа е многу ефикасен (секако многу поефикасна од говорна терапија се чинеше да биде). Каде можам да ја прочитате на теории зад причините за пелтечење и како?

 • bjmyers

  Јас сум говор патолог училиште. Вашиот коментар се многу добри и многу корисна. Јас сум особено надеваат на некои коментари на ДАФ (особено Casa Футура). Ви благодариме за правење на овој блог.

 • Daniei Aigbe

  Јас сега се разбере значењето на НЛП.

  Ти благодарам.